Madeira, dit kleurrijke eiland in de Atlantische Oceaan kan elke natuurliefhebber bekoren. Wandelingen die voor ieders niveau toegankelijk zijn, een zacht klimaat doorheen het hele jaar en de mooie groene omgeving maken van Madeira een sterke toeristische trekpleister. De juiste maand kiezen en vooral ook regelmatig vroeg opstaan zorgen ervoor dat je hiervan niet al te veel last ondervindt.

Vergeet zeker je regenjas niet naar dit kleine paradijs, een groen eiland betekent ook regelmatig een stevige regenbui!

1. Transport

Je verplaatsen doorheen dit kleine eiland klinkt in eerste instantie redelijk eenvoudig. De verschillende hoogtepunten liggen dicht bij elkaar en dus ben je nooit echt lang onderweg. Zijn vulkanische oorsprong maakt het echter soms een lastig te doorkruisen land. De steile en smalle wegen die door de dorpjes kronkelen maken het je af en toe moeilijk. Volg daarom niet blindelings je GPS, deze stuurt je al te vaak dwars door deze dorpen. Dat terwijl je met enkele kilometers rond, enkele hachelijke passages kan vermijden.

De prachtige uitzichten vanuit je auto worden meermaals onderbroken door de vele tunnels die Madeira rijk is. Nog geen radiobereik tijdens deze onderbrekingen. Een goede Spotify lijst kan dus zeker van pas komen.

Opvallend ook in Madeira, iedereen parkeert te pas en te onpas langs de kant van de weg. Een kruispunt of reeds een smalle weg, dat houdt hen niet tegen. Voorzichtigheid is dus geboden!


2. Funchal

In het zuiden van het eiland ligt de gezellige hoofdstad, Funchal. Verwacht hier geen spectaculaire hotspot maar eerder een charmante zonrijke omgeving. Opvallend is wel het geel gekleurde Forte de São Tiago. Dit fort is gratis toegankelijk en diende in het verleden vooral ter verdediging van de stad tegen piraten. Jammer genoeg is de mooie gele kleur ondertussen serieus afgebladderd. Ondanks dat, zeker een leuke plek om te bezoeken. Het uitzicht over de stad en de zee krijg je er bovenop.

Forte de São Tiago

Madeira is zoals eerder gezegd een groen eiland. Dit wordt in de hoofdstad extra in de verf gezet met twee heel erg mooie tuinen. Het Monte Palace Madeira is hiervan de exponent. Het is een gigantische tuin die eigenlijk ook veel meer is dan dat. Fonteinen, vijvers, kunst,... Je vindt het hier allemaal. Reken dus zeker voldoende tijd om doorheen deze tuinen te wandelen. De deuren sluiten om 18u00 dus kom zeker op tijd.

Monte Palace Madeira

De andere tuin is iets lager in de stad gesitueerd. De Jardim Botânico da Madeira is ook wat kleiner maar nog steeds groot genoeg om hier een uur in rond te lopen. Het begrip 'tuin' is iets letterlijker te nemen in deze botanische tuin. Het draait meer over exotische planten en bloemen vanuit de hele wereld dan over het esthetisch gedeelte. Ideaal, want zo zijn de twee tuinen helemaal anders en dus beide een bezoek waard.

Jardim Botânico da Madeira

De hoofdstad biedt veel mogelijkheden om de zee op te gaan om dolfijnen of walvissen te spotten. Tal van bedrijven bieden excursies aan die je uiteraard nooit garanderen om één bepaalde soort te zien. Het blijven wilde dieren die zich tonen wanneer zij zin hebben.

 

De firma Magic Dolphin gaat met een ecologische catamaran de zee op en verstoort op deze manier het onderwaterleven zo min mogelijk. De hybride-elektrische motoren zijn stil en vervuilen niet. Er zijn twee dekken voor optimaal zicht en de crew doet er alles aan om er een leuke ervaring van te maken. Een kleine bar waar je iets kan eten of drinken en ook toiletten zorgen voor een ontspannen beleving. Zeker aan te raden!

Ook paragliden wordt over het hele eiland massaal aangeboden. Door het grote hoogteverschil dat je op enkele kilometers kan overbruggen leent de kust van Madeira zich hier optimaal toe. Na een autorit van minder dan een kwartier ben je al klaar om van de klif af te lopen en doorheen lucht te vliegen. Een erg leuke ervaring!


3. Officiële wandelingen

De officiële wandelpaden in Madeira worden aangeduid met de letters 'PR' (Pequenos Rotas), gevolgd door een cijfer. Dit zijn over het algemeen de mooiste, de best onderhouden maar ook wel de drukste routes. Je vindt ongeveer 40 verschillende 'PR wandelingen' verspreid over het eiland. Ze allemaal verkennen op één vakantie periode lukt waarschijnlijk niet. Gelukkig hoeft dat ook niet maar er zijn er natuurlijk die je zeker niet mag overslaan. Die overloop ik hier, samen met enkele leuke extra's en mogelijkheden. Je vindt hier ook een kaart met alle PR wandelingen in Madeira.

Alle PR wandelingen verzameld op één kaart. (klik om de foto te vergroten)

PR 1 - Verada do Areeiro

Beginnen doe ik met één van de populairste en mooiste wandelingen op Madeira. De Verada do Areeiro brengt je normaal gezien langs de drie hoogste pieken op het eiland: Van Pico Areeiro via Pico das Torres naar Pico Ruivo. Jammer genoeg kregen ze in de zomer van 2024 af te rekenen met enorme bosbranden. Hierdoor is dit pad afgesloten en moet je dus een alternatief vinden. Gelukkig kan je in twee kortere routes wel enkele van de mooiste stukken bewandelen.

 

De start van PR 1 bevindt zich pal op de top van Pico Areeiro. Dit is meteen ook dé plek waar de zonsopgang het allermooiste is. Je dag begin je dus best heel vroeg want iedereen komt hier ruim voor de opkomst van de zon zijn plekje zoeken. Drie kwartier voor het voorziene opkomstuur aanwezig zijn is niet overdreven. Je verliest tijd met het zoeken van parking en als de dure plaatsen op de top reeds volzet zijn moet je weer naar beneden. Ongeveer 1.5km terug is er een goedkopere en grotere parkeerplaats. Reken op ongeveer een half uur wandelen om terug boven te staan. Als je te nipt uitgerekend hebt kan je beter meteen beneden stoppen, er zullen dan met zekerheid geen plekken meer zijn bovenaan.

 

Eens de zon boven de wolken uitkomt is het vooral zaak om niet te snel richting de start van PR 1 te gaan. Dat doet namelijk iedereen die net de zonsopgang gezien heeft. Gevolg is een enorme drukte op het soms smalle pad en dat is niet de ideale ervaring. Eet rustig je ontbijt met zicht op de zon en geniet van de prachtige omgeving. Een goeie twee uur later is iedereen stilaan terug richting auto aan het gaan en is het de perfecte moment om aan de korte maar wondermooie wandeling te beginnen.

Zonsopgang op de Pico Areeiro

De wereldberoemde Stairway to Heaven.

De PR 1 brengt je via steile trappen langs de mooiste uitzichten. Onder andere de fotogenieke 'Stairway to Heaven' is nog steeds open. Doordat mensen dit korte traject heen en terug moeten wandelen is het wel extra druk en zal je soms even aan de kant moeten wachten. De meeste paden zijn afgebakend en dus ongevaarlijk. Houd wel rekening met een sterke wind en enkele smalle paden, die kunnen ervoor zorgen dat mensen met hoogtevrees mogelijks toch wat last ondervinden.

De route over en weer is nog slechts 2.5km lang.

PR 1.2 - Verada do Pico Ruivo

Om het tweede mogelijke deel van de orginele PR 1 te wandelen is PR 1.2 de ideale optie. Deze route naar het hoogste punt van Madeira begint al op ongeveer 1500m hoogte, hierdoor is de hike op zich niet al te zwaar. Je auto kan je parkeren op de voorziene parking die alweer te klein is voor de hoeveelheid toeristen die toestromen. De weg naar boven bevat iets meer dan 350 hoogtemeters en is relatief eenvoudig te bewandelen voor iemand met een gemiddelde conditie.

 

Laat je niet afschrikken door de eventuele aanwezigheid van een dik pak wolken op de parking. Het is best mogelijk dat je tijdens de klim doorheen het wolkendek gaat en op de top het perfecte uitzicht hebt.

 

Jammer genoeg is ook de schade van de bosbranden in 2024 nog heel duidelijk zichtbaar op Pico Ruivo. Hopelijk herstelt de natuur zich snel en kunnen de paden weer open voor de bezoekers.

Kleurrijke bloemen op de weg naar de top van Pico Ruivo.

Op/richting de top van Pico Ruivo.

PR 6 + 6.1 - Levada das 25 Fontes + Levada do Risco

Voor één keer een iets grotere parking voor een levada wandeling, al is deze nog steeds niet voldoende groot om aan de grote toeristenstroom te voldoen. Kom dus voor 9u30 als je niet graag langs de baan geparkeerd staat. Om aan de start van PR 6 te komen wandel je vanaf de parking de smalle asfaltbaan op die je naar een klein cafeetje (Rabaçal Nature Spot Café) brengt. Hier kan je iets lekkers eten of drinken voor of na je wandeling. Vanaf deze plek, die ook een toilet heeft, starten de mooiste wandelingen van de omgeving. Vaak is het gewoon een kwestie van de juiste bordjes volgen. Wat wil je eerst zien en hoe pak ik dit aan?

 

Aangezien veel levada wandelingen heen en terug lopen kozen wij ervoor om, wanneer het kan, dit zeker te vermijden. In dit geval heb je de optie om het anders te doen. PR6 Lavada das 25 Fontes is veruit de populairste wandelroute. Hier als eerste naartoe gaan is dus een goeie optie, je kan kiezen om weer om te draaien en PR 6.1 erbij te plakken naar Cascata do Risco.

 

Zoals eerder gezegd kan het dus op een andere manier. Je kiest dan eerst voor Cascata do Risco om dan slechts een klein stukje terug te keren. Aan de splitsing neem je rechts richting Levada das 25 Fontes. Die laatste is een stuk mooier en van dichterbij te bekijken. Je kan er zelfs het water in gaan!

Eens je bij beide watervallen geweest bent wandel je tegen de klok in verder om zo een mooi toertje te doen. Je komt zo aan ongeveer 7km uit.

Cascata das Vinte e Cinco (25) Fontes

Cascata do Risco

Wandelpad PR 6

PR 6.3 - Vereda da Lagoa do Vento

De verschillende getallen achter het punt bij PR 6 verraden het al, er zijn in deze regio vele aparte wandelingen die je telkens naar een ander hoogtepunt brengen. Zo gaat het van 6.1 tot 6.8.

 

Eentje die je zeker moet gedaan hebben is 6.3. Deze hike van 1.8km enkel brengt je naar een fantastische waterval met bijhorend meertje (Lagoa do Vento) waarin je kan zwemmen. Het is vanuit dit meer dat Cascata do Risco ontstaat enkele meters verderop. Het water is uiteraard nog steeds ijskoud maar de omgeving nodigt alvast uit om toch het water te betreden. Door de weerkaatsing van de zon verschijnt er soms een mooie regenboog doorheen de waterval.

Hier en daar moet je wel wat hoogtemeters overwinnen maar over het algemeen is dit geen al te zware wandeling. Vooral de start aan het Rabaçal Nature Spot Café begint met een steile trap. Eens je de asfaltbaan oversteekt wordt het een stuk beter. Let wel op voor de vele boomwortels en laaghangende takken.

Lagoa do Vento

PR 8 - Vereda da Ponta de São Lourenço

Helemaal ten oosten van het eiland bevindt er zich een heel andere PR wandeling in vergelijking met alle andere. Geen groene natuur in dit drogere gebied, maar wel een kleurrijke ondergrond die fel afsteekt op de zee en de soms roodkleurige rotsen. Het uitzicht over de oneindig lijkende zee en het groene binnenland is best indrukwekkend. Persoonlijk één van mijn favoriete wandelingen, net door het andere karakter.

 

Weinig groen betekent ook geen schaduw tijdens deze hike. Voorzie dus extra water en bescherm jezelf tegen de zon. In tegenstelling tot de levada wandelingen zijn hier wat meer hoogtemeters te vinden, onderschat deze zone dus niet. Op het uiterste punt heb je een café waar je wel wat schaduw kan opzoeken en iets kan eten of drinken.

Er zijn ook twee WC's waarvoor je waarschijnlijk lang zal moeten aanschuiven. Vergeet geen kleingeld om hiervoor te betalen.

PR 9 - Levada do Caldeirão Verde

Ten noorden van hoofdstad Funchal moet zich de populairste PR wandeling bevinden. PR 9 staat bij elke toerist bovenaan de to-do-lijst. Wanneer je aan deze levada wandeling start begrijp je ook meteen waarom. Door zijn noordelijke ligging zijn extra veel groene planten en begroeiing aanwezig. Je waant je in de jungle tijdens deze prachtige hike. Toch als je er vroeg aan begint, anders is het file in de jungle en dat is niet altijd even leuk. Hier en daar is het pad smal en zal je sowieso moeten wachten tot een tegenligger gepasseerd is.

 

Bij de start, aan de betalende parking, zijn er ook WC's waarvoor je 50cent dient te betalen, een klein cafeetje en een informatiecentrum waar je de betaalautomaat voor de parking kan vinden.

 

Onderweg ga je doorheen vier tunnels, de ene al wat langer dan de andere. Een koplamp of je gsm bij de hand hebben is dus zeker nuttig. Hier en daar is er nog een (kleine) waterval aanwezig en dat maakt het ook voor mij de mooiste van alle wandelingen die ik in Madeira deed.

Wanneer je bij de grote waterval komt ben je aan het einde gekomen en kan je via dezelfde weg weer terugkeren.

Watervallen in alle vormen en groottes tijdens PR 9.

Caldeirão Verde - waterfall

Een tunnel en de soms smalle paden onderweg.

PR 11 - Vereda dos Balcões

Van alle officiële wandelingen die ik in Madeira deed was PR 11 misschien wel de minst bijzondere. Mogelijks was ik al extreem verwend door de voorgaande dagen want eigenlijk is elke wandeling op dit eiland de moeite waard. PR 11 is een heel korte wandeling (+-3.5km) die je naar het uitzichtpunt Miradouro dos Balcões brengt. Daar kan je genieten van de wijde omgeving en vogeltjes die uit je hand komen eten. Een leuke ervaring die je op meerdere plaatsen in Madeira kan beleven. Let wel op, laat vogels niet van je tafel of hand eten vlakbij een café of een voorziene picknickplaats. Dat zorgt voor overlast bij klanten die zelf iets willen eten.

 

Voor zij die na de korte PR 11 wandeling nog veel energie over hebben, je kan nog een lus maken aan de overkant van de baan. Je volgt de levada tot ongeveer 6.5km en neemt de afslag rechts wanneer je bij het bruggetje komt. Hierbij moet je wel rekening houden met een stevige klim op het einde van je wandeling. De grote open grasvlakte is het signaal dat je boven bent aangekomen, langs de oude boerderij kan je aan de afdaling beginnen. Helemaal op het laatste vind je ook de levada trappen waterval terug. De volledige route vind je via de QR-code hieronder.

Miradouro dos Balcões

Hier rechts afdraaien om de berg op te gaan.

Trappen waterval wanneer je weer aan de parking komt.

De grasvlakte op de top van de klim.

PR 14 - Levada dos Cedros e Fanal

In het rijtje met bijzondere wandelingen past de omgeving van Fanal Forest er moeiteloos in.

Dit is één van de regio's die je zeker moet gezien hebben wanneer je in Madeira bent. Het vaak mistige bos zorgt voor een heel bijzondere ervaring. De bomen die alle richtingen uit groeien in combinatie met wat grazende koeien en dichte mist tovert deze locatie om tot een sprookjesachtig bos.

 

Een goede regenjas is wel zeker aan te raden wanneer je hier komt. Na een uur doorheen de mist te wandelen ben je waarschijnlijk serieus nat geworden.

PR 14 brengt je verder naar beneden langs modderige levada om je helemaal in het slot via een steile trap weer naar boven te brengen.

Omgeving Fanal Forest

Omgeving Fanal Forest

Pico Grande

De hike naar de top van de Pico Grande is geen officiële PR wandeling. Niet langs de vlakke paden aan een levada dus maar dat mag je absoluut niet tegenhouden. Het pad is duidelijk afgebakend en dus hoef je maar gewoon de enige weg te volgen die er is. Enkel op km 1.3 dien je links aan te houden om de weg richting de top in te zetten. De route begint vanaf daar wel serieus steil omhoog te gaan en je hebt nergens een boom om te profiteren van wat schaduw. Belangrijk dus om extra water mee te nemen en je goed in te smeren voor deze wandeling van 10.5km.

 

Als je iets kan vergelijken met de PR wandelingen is het de kleine parking. Kom dus zeker op tijd als je niet aan de kant van de weg wil staan. Zeker omdat je aan deze parking al kan genieten van een formidabel uitzicht boven de wolken en tussen de bergen.

 

In de beginfase wandel je op een smal pad tussen de kleurrijke bloemen en constant uitzicht op de vallei. Hier en daar zijn de recente bosbranden nog zichtbaar en is de natuur volop bezig met herstellen.

 

Eens boven aangekomen kan je een stukje klimmen op de rots die je een 360° zicht geeft over de omliggende bergpieken. Wees wel voorzichtig, zeker wanneer je terug naar beneden komt. Maak gebruik van de handvaten die voorhanden zijn en draag het gepaste schoeisel.

Uitzicht vanop de parking richting Pico Grande.

Uitzicht op de top van de Pico Grande.

Verkoolde boomstammen en een afgesloten deel van het pad. Geen van hen verhindert het om de top te bereiken.

Boca do Risco

Een wandeling langs de steile kliffen ten noordoosten van Madeira is de perfecte beschrijving voor de Boca do Risco. Geen risicovolle wandeling zoals de naam misschien zou doen vermoeden, wel een vlak en veilig pad met zicht op zee. Het water beukt er tegen de rotswanden aan en het wolkendek krult rondom de bergtoppen. De fantastische uitzichtpunten gedurende de hele wandeling maakt deze hike erg populair. Omdat hier zelfs geen parking is, staat iedereen aan de kant van de weg geparkeerd. Dit ergens enkele 100'en meters voorbij de bocht aan Casa Luís Ornelas. De auto's aan de kant van de weg, je wordt het stilaan gewoon wanneer je al enkele dagen doorheen Madeira reist.

Na ongeveer 10.5km, zonder al teveel hoogtemeters, sta je terug aan je auto.

Uitzichten gedurende de wandeling Boca do Risco.

Levada Nova & Levada do Moinho

Ik val ondertussen in herhaling maar wanneer je deze adembenemende levada wandeling wil doen, kom je beter op tijd. Op enkele parkeerplaatsen aan de kerk (ook het startpunt) na, is het hier zoeken in smalle straatjes of je ergens je auto aan de kant kan zetten. Eens geparkeerd kan je kiezen in welke richting je de hike start. Het maakt op zich geen verschil, persoonlijk vond ik Levada do Moinho het mooiste gedeelte. Hier heb je de mooiste uitzichten en eindig je met de lange tunnel die uitkomt bij de mooie waterval. Wanneer je achter Cascata da Levada Nova wandelt ben je bijna halfweg en neem je praktisch dezelfde weg (Levada Nova) terug. Alleen loopt deze weg enkele tientallen meters lager waardoor het toch niet gewoon heen en terug is.

 

Let wel op, Levada do Moinho is een smal pad waar de omheining hier en daar verdwenen is. Jonge kinderen hou je bij de hand en huisdieren laat je best thuis. Wanneer je van het uitzicht geniet is een verlies van aandacht snel gebeurd.

 

Bij je terugkeer over Levada Nova is het ook even aandachtig zijn om je niet van weg te vergissen. Wanneer je het water oversteekt en even later links enkele bankjes, een waterval en een waterfontijn (drinkbaar) passeert, moet je links aanhouden en opnieuw de rivier oversteken. Er ligt een grote rots op het moment van de splitsing. Het rechtse pad is breder en lijkt de meest logische volgweg maar dat is het dus niet!

Formidabele uitzichten vanop Levada do Moinho.

Bekende waterval waar je achterdoor kan wandelen.

Splitsing waar je links moet gaan voor de weg terug.

Niet zo heel ver van deze wandeling is er een plek waar iedereen komt aanschuiven voor die ene foto. Cascata dos Anjos is de bekende waterval die op de straat uitmondt. Vroeger kon je er met de auto onderdoor rijden, er ontstonden daardoor echter extreme aanschuifrijen op deze weg. Het is nu dan ook officieel verboden. Het mag geen verrassing zijn dat enkelen toch nog met hun auto de passage doen.

Even voordien je auto aan de kant zetten en te voet gaan kijken is een betere optie. De kans is dus wel groot dat je zal moeten aanschuiven. Sommige nemen ruim de tijd om de foto van hun leven te kunnen schieten. Eerlijk, het is dan ook wel echt een leuke spot!

Cascata dos Anjos


4. Santana

Ten noorden van het eiland heeft Madeira enkele leuke en levendige dorpen. Santana is er daar één van. Het is ook de ideale uitvalsbasis om vroeg aan de PR 9 te kunnen beginnen.

Een heel leuke activiteit is een bezoek aan Casas Típicas de Santana. Dit kleine 'openluchtmuseum' toont enkele huisjes zoals ze vroeger gebruikt werden. In één van de huizen is er een vrouw aan het werk met een spinnewiel. Om later de zelfgemaakte kledij te koop aan te bieden. Mooi om te zien maar langer dan 20 minuten ben je hier niet kwijt. Op de baan waar deze huisjes staan is er een ondergrondse parking voorzien waardoor dat alvast geen zorg is.

De typische huisjes in Santana.

Een andere bezienswaardigheid in het gezellige dorpje is Cascata da Aguage. Deze verrassend grote waterval wordt amper bezocht en is dus zeker een aanrader. Vermoedelijk is de moeilijkere bereikbaarheid één van de redenen dat weinig toeristen hun weg vinden hier naartoe. Parkeren doe je alweer langs de baan, in de doodlopende straat vlakbij. Hier start ook de korte maar pittige wandeling naar de waterval. De soms geïmproviseerde bordjes laten meteen zien dat er geen grote groep toeristen verwacht wordt.

Wanneer je parkeerde in de doodlopende straat keer je om en neem je de eerste straat rechts. Hier zie je het witte bord staan met een pijl die je in de juiste richting stuurt. Enkele meters verder kom je nog enkele huizen tegen. Belangrijk is dat je niet de oprit op gaat maar net voor het groene bordje rechts naar beneden wandelt. Eens je de trappen afgedaald bent draai je 180° naar rechts en zal de waterval snel in beeld komen.

Het is de ideale plek om even met je voeten het water in te gaan!

Cascata da Aguage

Wegwijzers naar de waterval, Cascata da Aguage.

Langs de kust van Santana heb je verschillende uitzichtpunten over de zee. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan je enkele van hen zeker aanschouwen. Een combinatie van een mooi uitzicht en een leuke activiteit vind je bij de Santana Cable Car. Deze kleine kabelbaan (er zijn maar 2 bakjes) brengt je enkele eeuwen terug in de tijd. Niet door de kabelbaan zelf, want die is modern en sinds kort toegankelijk voor iedereen. Wel door de plek waar je terecht komt. Enkele plaatselijke boeren wonen en of werken beneden, afgelegen van alles en iedereen. Een rustgevende plek waar je kan genieten van de eenvoud en enkel het geluid van het zeewater tegen de kliffen. Je kan hier ook zien hoe de levada's gebruikt worden om de gewassen van water te voorzien.

 

Waar de boeren vroeger een steile en gevaarlijke weg moesten afleggen om zich te verplaatsen kunnen ze nu dus gebruik maken van de lift. Bezoekers betalen €8 voor een retour ticket. Zeker de moeite wat mij betreft! Hou wel rekening met het vroege sluitingsuur (17u) en middagpauze.

Vanuit deze kabellift heb je bovendien een fantastisch zicht op twee grote watervallen die van de hoge rotsen naar beneden komen. Jammer genoeg zijn ze te voet niet bereikbaar.

Kleine woon/werkplaats beneden.

Kleurrijke trappen aan de kabelbaan.

Twee gigantische watervallen vanuit de kabelbaan.

De twee watervallen apart, die beide in drie trappen naar beneden vallen.


5. Seixal

Het kleine Seixal, ook noordelijk gelegen op het eiland, heeft iets wat je maar zelden vindt in Maidera, een zandstrand. Het zwarte zand ingesloten door groene mistige bergtoppen maakt van Praia do Porto do Seixal één van de mooiste plekjes van het eiland. Jammer genoeg laat het weer hier niet altijd toe om een dag op het strand te spenderen. Het is dan weer wel de ideale locatie om je eerste surfles te nemen.

 

Vergis je trouwens niet met het dorpje Seixal op het Portugese vasteland wanneer je de weersvoorspellingen opzoekt.

 

Tip: Een ander zandstrand, Praia de Machico,vind je net boven de luchthaven.

 

In Seixal kan je ook genieten van enkele natuurlijke baden. Een afgebakende zone die automatisch gevuld wordt met zeewater en daardoor een veiligere optie is om van de zee te genieten. Leuke ervaring, als de temperaturen hoog genoeg zijn toch.

 

Een uitzichtpunt dat zeker ook een stop waard is, is Miradouro do Véu da Noiva. Er staan vaak grote toeristenbussen maar die blijven gelukkig niet al te lang, al lokt de grote souvenierwinkel ook aardig wat voorbijgangers. Het is wel vooral het platform met uitzicht op een mooie waterval en helderblauw water die de meeste mensen op de been brengt.

Praia do Porto do Seixal

Miradouro do Véu da Noiva


6. Porto Moniz

Het echt typische vakantiedorp in Madeira is voor mij Porto Moniz. De natuurlijke baden, die beter onderhouden en gefaciliteerd zijn dan in Seixal, maken dat er veel jongeren graag vertoeven in de regio. Het ziet er misschien allemaal iets meer artificieel uit maar aan de hoeveelheid locals en toeristen te zien, lijkt niemand dit een probleem te vinden.

Het dorpje zelf heeft geen speciale bezienswaardigheden maar is vooral leuk een dag te relaxen na de vele wandelingen die je waarschijnlijk al deed. De uitzichtpunten zijn weer talrijk, als je er één uitkiest heb je wat mij betreft alles wel gezien.

 

Nog een kabelbaan die wel de moeite kan zijn is de Teleféricos Porto Moniz. Ze onderscheidt zich van de andere door de extreme hellingsgraad. Jammer genoeg uitzonderlijk gesloten toen ik er was.


7. Accommodatie

Starten deed ik, zoals de meeste mensen, in Funchal. Bij ASPA Studios verbleef ik enkele dagen omdat ze gratis parking aanbieden. Iets wat toch belangrijk is in een stad. Gelukkig was het meer dan dat, een grote studio, uitgebreid ontbijt buffet en vlotte check-in. Alles wat je nodig hebt dus.

 

De volgende accommodatie in het centrum van het land is een pareltje. Bij Rabaçal Nature Spot Cottage logeer je pal tussen de verschillende  wandelingen die iets te maken hebben met PR 6. Hierdoor ben je 's avonds en 's morgens als laatste en eerste in het park. Heerlijk is dat! Je moet een beetje het geluk hebben dat niemand anders boekt op dezelfde dag als jij. De keuken en leefruimte zijn namelijk gemeenschappelijk. Indien je de tweepersoonskamer boekt is het ontbijt en avondmaal inbegrepen. Je hebt hier geen uitgebreide keuze maar alles wat ze serveren is zeker lekker. Parkeren kan bijna recht voor de deur, waar geen andere auto's mogen komen.

 

In Porto Moniz koos ik voor Studios By Aqua Natura Hotels. Deze accommodatie werkt samen met enkele andere in de omgeving waardoor je ontbijt geserveerd wordt enkele straten verder. Het is wel zeer uitgebreid dus geen probleem wat mij betreft. Je kan hier gebruik maken van de rooftop jaccuzi en in een derde hotel ook van het zwembad. Beetje vervelend dat je je af en toe moet verplaatsen, maar de vriendelijke ontvangst en mooie kamers maken dit snel weer goed.

 

Bij Casa das Videiras in Seixal kom je in een oud huis terecht dat soms wat op een museum lijkt. In dit dorp is parking wat moeilijker te vinden aangezien veel plaatsen enkel voor locale bewoners gereserveerd zijn. De kamers zijn iets kleiner dan gemiddeld en het ontbijt is basic maar lekker. Prijs kwaliteit zeker in orde.

 

Wanneer je in Santana boekt bij Casas de Campo do Pomar kom je precies in een mini dorpje terecht. Allemaal hutten verspreid over het mooie domein, echt leuk om toe te komen. Het ontbijt mocht voor mij net iets uitgebreider en gevarieerder zijn. De parking is langs de kant van de weg, vlak voor het domein.

 

Hotel PortoBay Serra Golf, de naam zegt het al, een hotel gelegen aan een groot golfterrein. Parkeren kan vlot aan de deur op de voorziene plaatsen. Het ontbijtbuffet is zeker een succes en is afwisselend genoeg. Mooie kamer en een binnenzwembad om extra te ontspannen maken het compleet.


8. Reisoverzicht

Funchal als uitvalsbasis gebruiken is perfect mogelijk, je kan vanuit de hoofdstad het hele eiland verkennen. Doordat ik graag vroeg aanwezig ben bij wandelingen en bezienswaardigheden koos ik er echter voor om constant door te reizen

1. Vlucht Brussel - Lissabon - Madeira + Funchal

2. Pico Grande + Funchal

3. Whale watching + Paraglide + Funchal

4. PR 1 + Funchal

5. Levada Nova en Levada do Moinho + PR 6.3 Vereda da Lagoa do Vento

6. PR 6+PR 6.1 Levada das 25 Fontes + Levada do Risco + Porto Moniz

7. PR 14 Levada dos Cedros e Fanal + Seixal

8. Boca do Risco + Santana

9. PR 9 Levada do Caldeirão Verde + Santana

10. PR 1.2 Pico Ruivo + Santana

11. PR 8 Vereda da Ponta de São Lourenço 

12. PR 11 Vereda dos Balcões and Levada do Poço do Bezerra

13. Vlucht Madeira - Lissabon - Brussel